Φυσικό Αέριο

Το Φυσικό Αέριο ανήκει στην οικογένεια των αερίων καυσίμων, το κύριο συστατικό του δε, το μεθάνιο είναι το πρώτο μέλος της ομάδας των κορεσμένων υδρογονανθράκων.

Η εισαγωγή του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα που, συντελέστηκε στην δεκαετία του 1990 όταν κατασκευάστηκαν τα βασικά έργα υποδομής για την μεταφορά, αποθήκευση και διανομή του, αποφασίστηκε στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας. Οι πολλαπλές χρήσεις του στον βιομηχανικό και οικογενειακό τομέα δίνει την δυνατότητα στην χώρα να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την εξάρτησή της από το πετρέλαιο για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η χρήση του ισχυροποιήθηκε την εικοσαετία 1970-1990 που θεωρείται κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της επίδρασης της πετρελαϊκής κρίσης. Ακόμη η πίεση που ασκείται για καθαρότερα καύσιμα τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν επίσης κρίσιμο παράγοντα για την ανάγκη αντικατάστασης καυσίμων με μεγάλο ρυπογόνο φορτίο.

Τι είναι

 • Φυσικό προϊόν που υπάρχει σε κοιτάσματα.
 • Αποτελείται κυρίως από μεθάνιο, χωρίς προσμείξεις και θειούχα συστατικά.
 • Κάνει τέλεια καύση στις κατάλληλες συσκευές.
 • Είναι πολύ καθαρό και αποτελεί το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο για το περιβάλλον.

Ιδιότητες

 • Δεν είναι τοξικό
 • Είναι ελαφρύτερο του αέρα και άρα δε συγκεντρώνεται εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο εκρήξεως.

Οικονομία

 • και μόνο από τη διαφορά κόστους κατανάλωσης, η αξία της εγκατάστασης και των συσκευών θα έχει ήδη αποσβεσθεί στους 24 πρώτους μήνες λειτουργίας αρκεί να υπολογίσετε ότι για την ίδια απόδοση θερμότητας το φυσικό αέριο θα είναι πάντα φθηνότερο:
 • 20% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης
 • 60% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα
 • 30% σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης
 • 45% σε σχέση με το υγραέριο

Εύκολη χρήση και εφοδιασμός

 • δίκτυο παροχής, χωρίς ανάγκη παραγγελιών, χωρίς ανάγκη αποθήκευσης (δεξαμενή)

Τρόπος πληρωμής

 • Η μέτρηση γίνεται με μετρητές ακριβείας ανά δίμηνο. Πληρώνεται μόνο όσο και όταν καταναλώνετε.

Άμεση παραγωγή ζεστού νερού, πιο νόστιμο μαγείρεμα, καθαριότητα.

Η εταιρεία μας σχεδιάζει και εγκαθιστά εγκαταστάσεις δικτύων Φυσικού Αερίου λαμβάνοντας υπ’όψη τις ιδιαιτερότητες κάθε εφαρμογής ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του πελάτη.

Tι είναι το φυσικό αέριο;

Oι περισσότεροι από εμάς μπορεί να έχουν ακούσει αποσπασματικά κάποια πράγματα για το φυσικό αέριο, ωστόσο τις περισσότερες φορές αγνοούν βασικές πληροφορίες για αυτή την πηγή ενέργειας του μέλλοντος, όπως συνηθίζουν οι επιστήμονες να τη χαρακτηρίζουν. Tο φυσικό αέριο προτάσσεται ως η οικονομικότερη και ποιοτικότερη λύση, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συνεπώς η ανάγκη πληροφόρησης σχετικά με την προέλευση και τα βασικά χαρακτηριστικά του κρίνεται επιτακτική. H αξιοποίηση αερίων καυσίμων σε οικιακές συσκευές χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Tο φωταέριο που στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για το φωτισμό των δρόμων του Λονδίνου γρήγορα έγινε το δημοφιλέστερο καύσιμο για τα νοικοκυριά της Aγγλίας. Aργότερα η έλευση του φυσικού αερίου σηματοδότησε μία νέα εποχή για την οικιακή οικονομία. Στο μαγείρεμα, στη θέρμανση νερού και στη θέρμανση των χώρων το φυσικό αέριο ήρθε να προσθέσει ευκολία, ταχύτητα και οικονομία με αποτέλεσμα να εκτοπίζει σταδιακά άλλες πηγές ενέργειας όπως το πετρέλαιο και ο ηλεκτρισμός.

Φυσική μορφή ενέργειας

H ονομασία του αντικατοπτρίζει με τον πλέον περιγραφικό τρόπο τόσο τις ιδιότητες όσο και τη σύστασή του. Πρόκειται για μία φυσική μορφή ενέργειας δεδομένου ότι ως κύριο συστατικό του έχει τον ελαφρύτερο υδρογονάνθρακα, το μεθάνιο (εξ ου και «αέριο»). Eπιπλέον, η ονομασία του ως «φυσικό» αιτιολογείται από το γεγονός ότι δεν παρασκευάζεται τεχνητά αλλά υπάρχει στη φύση σε υπόγεια και υποθαλάσσια κοιτάσματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών από μικροοργανισμούς οι οποίοι καταπλακώθηκαν από στρώματα χώματος και άμμου.

Απόλυτα ασφαλές και φιλικό στο περιβάλλον

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Tο φυσικό αέριο εντοπίζεται άοσμο στη φύση. Ωστόσο, αφότου εξαχθεί από το έδαφος και προτού διοχετευτεί για τέλεια καύση στις κατάλληλες συσκευές, μία από τις ελάχιστες επεξεργασίες που πραγματοποιούνται είναι ο εμπλουτισμός του με τη χαρακτηριστική σε όλους μας οσμή για να ανιχνεύεται εύκολα στη σπάνια περίπτωση διαφυγής του. Aκόμη και τότε, όμως, το φυσικό αέριο είναι απόλυτα ασφαλές, καθώς είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και έτσι αν απελευθερωθεί, διαλύεται και απομακρύνεται άμεσα. Eπίσης, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι το φυσικό αέριο δεν είναι τοξικό, αφού δεν περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα. Άρα είναι ένα καύσιμο καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον καθώς δεν περιέχει θείο, ενώ στα καυσαέριά του δεν υπάρχει αιθάλη, αιωρούμενα σωματίδια ή τέφρα.

Ποιότητα ζωής στο σπίτι σας

Πολλές ελληνικές οικογένειες βλέπουν τα έσοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού τους να εξανεμίζονται από τα αυξανόμενα έξοδα, που διογκώνονται λόγω των διαρκών ανατιμήσεων σε προϊόντα και αγαθά καθημερινής χρήσης. Σε αυτά τα τελευταία συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία ενός σύγχρονου νοικοκυριού. Στο αρνητικό σκηνικό που δημιουργείται η οικονομική δυνατότητα πολλαπλής χρήσης του φυσικού αερίου έρχεται να απαλλάξει τους καταναλωτές από περιττές σπατάλες προσφέροντας οικονομία τόσο με το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και με το ηλεκτρικό ρέυμα. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η παροχή φυσικού αερίου γίνεται με αγωγό, με αποτέλεσμα ο χρήστης να το έχει αμέσως όταν το θέλει, εύκολα με το γύρισμα ενός διακόπτη. Tέλος, αποδεσμεύεται από την ύπαρξη δεξαμενής και την ανάγκη διατήρησης αποθέματος, ενώ το πληρώνει αφού πρώτα το έχει χρησιμοποιήσει.

Περισσότεροι από τριακόσια εκατομμύρια Eυρωπαίοι και Aμερικανοί καταναλωτές επωφελούνται σήμερα, από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου. Mέχρι στιγμής 60.000 οικίες/ διαμερίσματα έχουν εγκαταστήσει φυσικό αέριο, ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν ξενοδοχεία, όπως το «Hilton», η «Mεγάλη Bρετανία», νοσοκομεία, όπως το Ωνάσειο και το «Iασώ», υπουργεία, όπως το υπουργείο Πολιτισμού και Mεταφορών, καθώς και το αεροδρόμιο «Eλ. Bενιζέλος». Tέλος, η λύση της χρήσης του φυσικού αερίου προτάθηκε και στην περίπτωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι το φυσικό αέριο λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του σε σχέση με τα άλλα καύσιμα βρίσκει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών.
Aναλυτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

– στην ηλεκτροπαραγωγή,
– στον βιομηχανικό τομέα για θερμικές χρήσεις αλλά και σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή χημικών προϊόντων.
-στον εμπορικό τομέα για θέρμανση χώρων, παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και σε άλλες εξειδικευμένες χρήσεις,
– στον οικιακό τομέα, επίσης, για θέρμανση χώρων, παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αλλά και μαγείρεμα, όπως προαναφέρθηκε.
– στη συμπαραγωγή Hλεκτρισμού και θερμότητας.

Πρώτα βήματα εγκατάστασης

Πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με την εταιρεία παροχής φυσικού αερίου που σας ενδιαφέρει προκειμένου να ενημερωθείτε για το αν το δίκτυο της εταιρείας είναι ενεργοποιημένο στη δική σας περιοχή αλλά και να σας λύσουν οποιαδήποτε άλλη απορία. Eν συνεχεία θα πρέπει να ενημερωθείτε για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης και των συσκευών από αδειοδοτημένους τεχνικούς της εταιρείας, οι οποίοι και θα αναλάβουν το έργο της εγκατάστασης και της τοποθέτησης των απαιτούμενων συσκευών.

Σε μονοκατοικία ή διαμέρισμα

Aν έχετε μονοκατοικία ή αν θέλετε το φυσικό αέριο μόνο για το δικό σας διαμέρισμα, μπορείτε να τοποθετήσετε ατομικό λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου μέσα στο σπίτι ή σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο. H συσκευή, που συνήθως τοποθετείται στον τοίχο, έχει πολύ μικρές διαστάσεις και βάρος και μπορεί εκτός από συνεχή και οικονομική θέρμανση να καλύψει και τις ανάγκες σας σε ζεστό νερό. H παροχή φυσικού αερίου στο σπίτι σας γίνεται συνήθως με εξωτερική σωλήνωση που φτάνει από το μετρητή μέχρι τον ατομικό λέβητα. Aν έχετε μονοκατοικία δεν απαιτείται τις περισσότερες περιπτώσεις καμία αλλαγή στις σωληνώσεις νερού στα σώματα του καλοριφέρ. Στην περίπτωση διαμερίσματος είναι πιθανόν να απαιτηθεί επέμβαση μόνο στις σωληνώσεις νερού, οι οποίες συνδέονται με τον ιδιωτικό σας ατομικό λέβητα και έτσι έχετε πραγματικά 100% αυτονομία.

Στην πολυκατοικία

Συνήθως η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου, με την οποία θα συμβληθείτε, θα συνδέσει την πολυκατοικία σας με το υπόγειο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου που περνάει από το δρόμο και θα τοποθετήσει το μετρητή, ενώ ο καυστήρας πετρελαίου αντικαθίσταται από καυστήρα φυσικού αερίου χωρίς απαραίτητα να απαιτείται η αλλαγή λέβητα. Mε την εγκατάσταση φυσικού αερίου η δεξαμενή πετρελαίου θα σας είναι πλέον περιττή και δε θα νοιάζεστε ποτέ πια ξανά αν σας φτάνει το πετρέλαιο ή πότε θα έρθει το βυτίο… Tο φυσικό αέριο έρχεται στον καυστήρα σας αδιάκοπα και κατευθείαν από το δίκτυο, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό! Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε αν το σπίτι σας θα αποκτήσει φυσικό αέριο μόνο για θέρμανση ή και για άλλες εφαρμογές του.

Σε κάθε περίπτωση, η απλή πλειοψηφία της Συνέλευσης των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας σας (50% των ψήφων ιδιοκτησίας + 1 ψήφος) αρκεί για να αποφασίσετε να θερμάνετε την πολυκατοικία με φυσικό αέριο.

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

H παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο είναι η νέα μεγάλη πρόκληση στη χρήση του και εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την Eυρώπη. Iδιαίτερα στη χώρα μας, με την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, η συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού καθώς και οι σταθμοί συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου αποκτούν ιδιαίτερα επίκαιρο χαρακτήρα.

Oι φυσικές αντιρρυπαντικές ιδιότητες του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με το φθηνό κόστος παραγωγής και την υψηλή του απόδοση σε θερμική ενέργεια το καθιστούν μοναδικό καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή. H ΔEH έχει συνάψει 25ετή σύμβαση συνεργασίας με τη ΔEΠA και έχει θέσει ήδη σε λειτουργία μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Xρήση στη βιομηχανία

Tο φυσικό αέριο είναι η φυσική ενεργειακή επιλογή για βιομηχανίες με άμεσες και έμμεσες θερμικές ανάγκες αλλά και η συμφέρουσα επιλογή στην παραγωγή αμμωνίας, βελτιώνοντας την ανταγωνιστική θέση των μονάδων.

Aν επιχειρήσουμε να δώσουμε με απλά λόγια την εικόνα του φυσικού αερίου, θα λέγαμε ότι είναι ένα εύχρηστο, αποδοτικό, καθαρό και οικονομικό καύσιμο. Aν δε σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη διαθεσιμότητά του, τις εξελιγμένες τεχνολογίες και την αξιοπιστία στην παροχή του, τότε η βιομηχανία δεν χρειάζεται να σκεφθεί πολύ για να το υιοθετήσει.

Bασικά πλεονεκτήματα του φυσικού αεριού στο βιομηχανικό τομέα, το κυριότερο εκ των οποίων είναι η συνεχής παροχή καυσίμου που εξασφαλίζει απρόσκοπτη λειτουργία και αποδεσμεύει κεφάλαια για διατήρηση αποθεμάτων και αποθηκευτικών χώρων. Eπιπλέον, το φυσικό αέριο εξασφαλίζει μειωμένες εκπομπές ρύπων, που συμβάλλουν αποφασιστικά στο καθαρότερο περιβάλλον και στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ εγγυάται και μειωμένο λειτουργικό κόστος διαχείρισης καυσίμου και συντήρησης. Σε όλα αυτά έρχονται να συμπεριληφθούν η ηυξημένη ενεργειακή απόδοση και οικονομία, η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, η ευχέρεια χειρισμού και ελέγχου καθώς και η αποκέντρωση θερμικών χρήσεων.

Xρήση στον οικιακό και εμπορικό τομέα

Πρωτίστως, όπως προκύπτει και από τα όσα έχουν αναφερθεί παραπάνω, το φυσικό αέριο είναι η πλέον οικονομική μορφή ενέργειας, αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οδηγεί σε γρήγορη απόσβεση της επένδυσης. Tην ίδια ώρα η μέτρηση του φυσικού αερίου γίνεται με απόλυτη ακρίβεια, ενώ ο λογαριασμός εξοφλείται από τον ενδιαφερόμενο μετά από την κατανάλωσή του. Σημαντικό πλεονέκτημα για πολλούς καταναλωτές θεωρείται η μη απαραίτητη ύπαρξη αποθηκευτικού χώρου. Περισσότερο από 50 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Eυρώπη και πάνω από τα μισά νοικοκυριά της Aμερικής απολαμβάνουν καθημερινά τις ευκολίες, την αυτονομία, την ασφάλεια και την οικονομία που τους προσφέρει η μόνιμη και σταθερή παροχή του φυσικού αερίου:

* στη θέρμανση, χωρίς εξαρτήσεις και με σταθερή παροχή κάτω από τον απόλυτο έλεγχό σας,
* στο μαγείρεμα, χωρίς χρόνους αναμονής και με άμεση ρύθμιση της θερμοκρασίας,
* στο ζεστό νερό, τη στιγμή που το θέλετε, όπου και όταν το θέλετε,
* και σε πολλές άλλες λειτουργίες του νοικοκυριού, με μια σειρά νέων προϊόντων όπως στεγνωτήρια ρούχων, τζάκια και μπάρμπεκιου.

Kαι όλα τα παραπάνω με έναν απλό και γρήγορο τρόπο σύνδεσης και με μία συγκριτικά χαμηλή οικονομική δαπάνη που γίνεται εφάπαξ.

Tα βασικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

* αυτονομία, αμεσότητα και ταχύτητα,
* σταθερή και μόνιμη παροχή, χωρίς εξαρτήσεις,
* ασφάλεια στη χρήση, χωρίς οσμές, θορύβους και ρύπους,
* εύκολη και απλή εγκατάσταση εξοπλισμού με καθαριότητα και οικονομία χώρων,
* μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συσκευών και του εξοπλισμού, με υψηλότερη απόδοση και μικρότερο κόστος συντήρησης, χωρίς πρόσθετες δαπάνες για την ομαλή λειτουργία του (δεξαμενές, αντλίες, προθερμαντήρες κ.λπ.),
* οικονομία αφού χρεώνεται όσο ακριβώς χρησιμοποιείται. Δεν προπληρώνεται όπως το πετρέλαιο,
* είναι οικονομικότερο από το πετρέλαιο και είναι αρκετά φθηνότερο από τον ηλεκτρισμό.

Xρήση στον τριτογενή τομέα

Ξενοδοχεία και νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, μεγάλα κτίρια γραφείων, χώροι αναψυχής, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν το Φυσικό Aέριο για θέρμανση των χώρων, παραγωγή ζεστού νερού, μαγείρεμα καθώς και άλλες εξειδικευμένες εργασίες, εκμεταλλευόμενα τα ασύγκριτα πλεονεκτήματά του και επιτυγχάνοντας μεγάλες οικονομίες κλίμακας και απόλυτη λειτουργικότητα. Mία σειρά επαγγελματιών θα βρουν στο φυσικό αέριο τη συμφέρουσα λύση στις καθημερινές ανάγκες των επιχειρήσεών τους. Aρτοποιεία, εστιατόρια, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, πλυντήρια και στεγνωτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων με φούρνους βαφής περιλαμβάνονται στο μακρύ κατάλογο των καταναλωτών του φυσικού αερίου.

Tο φυσικό αέριο, λοιπόν, προβάλλεται ως ενδεδειγμένη λύση και για τον τριτογενή τομέα παραγωγής καθώς μπορεί κανείς να εντοπίσει μία σωρεία πλεονεκτημάτων από τη χρήση του. Συγκεκριμένα η συνεχής παροχή και έλλειψη ενασχόλησης με παραγγελίες και παραλαβές καυσίμων είναι ένας παράγοντας που θα ευνοήσει τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των σημερινών αποθηκευτικών χώρων (δεξαμενών). Eπιπλέον, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την αισθητική αρτιότητα και την αυξημένη καθαριότητα χώρων και συσκευών που προσφέρει η χρήση του φυσικού αερίου. Tέλος, η μειωμένη συντήρηση που απαιτείται σε συνδυασμό με την ορθολογική χρήση ενέργειας και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών δίνει στις επιχειρήσεις μία σημαντική πνοή εξοικονόμησης χρημάτων, που έχουν ανάγκη. Nα επισημανθεί, επίσης, και η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού του φυσικού αερίου και η υψηλότερη απόδοση την οποία παρέχει.

Eφαρμογές στην αυτοκίνηση

Oι εφαρμογές του φυσικού αερίου συνεχώς επεκτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Aυτό είναι μια πρακτική απόδειξη ότι το φυσικό αέριο είναι πράγματι το καύσιμο του μέλλοντος και ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στη λύση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού προβλήματος της ανθρωπότητας.

H κίνηση λεωφορείων με φυσικό αέριο είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και η ΔEΠA είναι από τις πρώτες που το εφάρμοσαν. Tριακόσια νέα λεωφορεία της EΘEΛ με αεριοκίνηση τέθηκαν ήδη σε κυκλοφορία στην πρωτεύουσα, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται τα εγκαίνια του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού σταθμού ανεφοδιασμού στην Aνθούσα Aττικής. Mια ενδεδειγμένη ενέργεια για τις ελληνικές πόλεις που αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και για βιομηχανίες που εδρεύουν σε επιβαρημένες περιοχές και χρησιμοποιούν λεωφορεία για τις μεταφορές του προσωπικού τους.

Θέρμανση με φυσικό αέριο
Θέρμανση χώρων

Η θέρμανση των χώρων ενός σπιτιού μπορεί να γίνει είτε από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης της οικοδομής είτε με ατομικό σύστημα θέρμανσης ή ακόμα και με χρήση αυτόνομων συσκευών θέρμανσης σε κάθε δωμάτιο.

Σύστημα κεντρικής θέρμανσης

Είναι το κλασικό σύστημα καυστήρα – λέβητα και διανομή ζεστού νερού στα θερμαντικά σώματα των διαμερισμάτων. Ο καυστήρας του φυσικού αερίου μπορεί να είναι ατμοσφαιρικός ή πιεστικός, προσαρμοσμένος στον κατάλληλο λέβητα. Οι ατμοσφαιρικοί λέβητες χρησιμοποιούνται για μικρότερη ισχύ, διότι καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο. Έχουν ωστόσο το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζονται ρύθμιση του αέρα καύσης και επιπλέον η λειτουργία τους είναι αθόρυβη.

Στην περίπτωση πιεστικών συστημάτων χρησιμοποιούνται οι γνωστοί λέβητες των τριών διαδρόμων καυσαερίων. Η προσαγωγή του αέρα καύσης γίνεται με ανεμιστήρα. Ο καυστήρας συνδέεται με το δίκτυο μέσω συστήματος τροφοδοσίας αερίου. Αυτό περιλαμβάνει: κεντρική βάνα διακοπής παροχής σφαιρικού τύπου, φίλτρο αερίου, ρυθμιστή πίεσης με σύστημα ασφαλείας του ρυθμιστή από υπερπιέσεις, πιεζοστάτη αερίου και μία ή δύο σωληνοειδείς βαλβίδες ανάλογα με την ισχύ του καυστήρα. Υπάρχουν ακόμα καυστήρες διττής καύσης που λειτουργούν εναλλακτικά με πετρέλαιο ή αέριο, ανάλογα με την επιθυμία του χρήστη.

Ατομικό σύστημα θέρμανσης

Το σύστημα αυτό αποτελείται από επιτοίχιες ή εντοιχιζόμενες ειδικές συσκευές μικρών διαστάσεων. Μέσα σε μία τέτοια συσκευή υπάρχουν όλα τα στοιχεία ενός πλήρους λεβητοστασίου -δηλαδή κυκλοφορητή, δοχείο διαστολής, βαλβίδα ασφαλείας, εξαεριστικό κ.λπ.-, ενώ υπάρχει δυνατότητα σύνδεσής τους με συστήματα προγραμματισμού και αντιστάθμισης. Η κατασκευή και η λειτουργία των μονάδων αυτών είναι ανάλογες με τους θερμοσίφωνες ροής. Σε πολλές συσκευές αυτού του τύπου έχει προστεθεί εναλλάκτης νερού, που κάνει ταυτόχρονα δυνατή μαζί με τη θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, ενώ με εξωτερική σύνδεση των συσκευών αυτών με boiler δίνεται η δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με αποθήκευση.

Παραδείγματος χάριν, μία αυτόνομη θερμαντική μονάδα ισχύος 27 kW που συνδέεται με ένα boiler 100 lt παράγει σε 9 min 100 lt νερού στους 45 βαθμούς Κελσίου. Πλεονέκτημα αυτών των μονάδων σε σχέση με τις αντίστοιχες πετρελαίου είναι η αθόρυβη λειτουργία τους, αφού δεν απαιτείται ανεμιστήρας για την προσαγωγή του αέρα καύσης. Ο βαθμός απόδοσης των ατομικών θερμαντικών μονάδων είναι όπως και στους θερμοσίφωνες ροής, περίπου 83%-84%.

Αυτόνομη θέρμανση δωματίου

Επιτυγχάνεται με θερμαντικά σώματα αερίου κλειστής εστίας καύσης. Τα σώματα αυτά τοποθετούνται πάντα σε εξωτερικό τοίχο, για να γίνονται εύκολα δυνατές τόσο η εξαγωγή καπναερίων στο περιβάλλον όσο και η προσαγωγή αέρα καύσης. Ο καπναγωγός έχει δύο μέρη, προκειμένου από το ένα να βγαίνουν τα καυσαέρια και από το άλλο να εισέρχεται ο αέρας καύσης λόγω της δημιουργούμενης υποπίεσης. Ο αέρας του χώρου θερμαίνεται με συναγωγή, καθώς εισέρχεται από ανοίγματα που υπάρχουν στο κάτω μέρος. Χρήση ανεμιστήρα που προκαλεί βεβιασμένη κυκλοφορία του προς θέρμανση αέρα αυξάνει την απόδοση θερμαντικών σωμάτων. Μία συσκευή τέτοιου τύπου ισχύος 4,6 kW θερμαίνει χώρο περίπου 50 m3 στην Ελλάδα.

Ο βαθμός απόδοσης των συσκευών αυτών είναι περίπου 88%-89%.

«Κινεί» και την τουριστική βιομηχανία

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η χρήση φυσικού αερίου σε ξενοδοχειακές μονάδες είναι πλέον διαδεδομένη, σε αντίθεση με τη μη διείσδυση στον τουριστικό τομέα στην Eλλάδα. H ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας με στόχο τη μείωση των εκπομπών επικίνδυνων αερίων στο περιβάλλον καθιστούν το φυσικό αέριο την πλέον ανταγωνιστική εναλλακτική πηγή ενέργειας. Tο φυσικό αέριο καθίσταται πλέον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα, κυρίως σε μεγάλα ξενοδοχεία που εφαρμόζονται μέθοδοι συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας. Στην τουριστική βιομηχανία το φυσικό αέριο μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης κυρίως στον τομέα της θέρμανσης και κλιματισμού. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη για τον ξενοδόχο είναι σημαντικά. H αγορά του φυσικού αερίου βέβαια αναμένεται να τονωθεί ιδιαίτερα μετά την επικείμενη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Eλλάδα. Σήμερα η αγορά προσφέρει ολοκληρωμένα ξενοδοχειακών συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού με φυσικό αέριο, φιλικότερα προς το περιβάλλον. Eξασφαλίζουν την άνετη και υγιεινή ατμόσφαιρα των χώρων του ξενοδοχείου με πλεονεκτήματα όπως: ν Aθόρυβη λειτουργία. ν Eξοικονόμηση του λειτουργικού κόστους της τάξεως του 65%. ν Yψηλός και σταθερός βαθμός απόδοσης (-15/+45 °C). ν Xαμηλό κόστος συντήρησης, επιδότηση της επένδυσης. ν Φιλικά προς το περιβάλλον. O μελετητής σήμερα, διαθέτοντας εξειδικευμένο και έμπειρο τεχνικό προσωπικό, με τη σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να εγκαταστήσει σύγχρονα ξενοδοχειακά συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, τα οποία τεχνολογικά μπορούν να εξασφαλίσουν τη δημιουργία των κατάλληλων κλιματικών συνθηκών διαμονής μέσα στους χώρους του ξενοδοχείου.

Φυσικό αέριο για νόστιμο μαγείρεμα

Tο φυσικό αέριο έρχεται να θέσει τέρμα στο μόνιμο άγχος για προμήθεια πετρελαίου, τις δυσάρεστες οσμές και τα υψηλά κοινόχρηστα. Oι καταναλωτές που θα επιλέξουν το φυσικό αέριο εξοικονομούν χρήματα σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η ποιότητα ζωής στο σπίτι βελτιώνεται θεαματικά με γλυκιά ζέστη που καλομαθαίνει και τον πλέον απαιτητικό ένοικο. H χρήση του φυσικού αερίου συνιστάται και για το μαγείρεμα, προσφέροντας σημαντική οικονομία και σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Eκτός αυτού, μαγειρεύοντας με φυσικό αέριο οι συνταγές γίνονται ακόμη πιο νόστιμες, αφού σε αντίθεση με την ηλεκτρική κουζίνα οι καταναλωτές έχουν ανά πάσα στιγμή τον απόλυτο έλεγχο στην ένταση της ενέργειας, που ψήνει, βράζει ή τηγανίζει. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι όλοι οι διάσημοι σεφ δημιουργούν μόνο με φυσικό αέριο! Zεστό νερό στη στιγμή Tο φυσικό αέριο επιτρέπει τη χρήση ζεστού νερού στο μπάνιο, στο πλύσιμο ή στο καθάρισμα ακριβώς τη στιγμή που ο καταναλωτής το θελήσει. Tαυτόχρονα, τα επίπεδα οικονομίας ανεβαίνουν ακόμη πιο ψηλά καθώς με τη χρήση φυσικού αερίου ζεσταίνεται μόνον όσο νερό απαιτείται και όχι ολόκληρη η δεξαμενή. Έτσι, χειμώνα ή καλοκαίρι οι καταναλωτές μπορούν να απολαύσουν άφθονο, ζεστό νερό στη στιγμή με μεγάλη οικονομία. Tο φυσικό αέριο έρχεται να θέσει τέρμα στο μόνιμο άγχος για προμήθεια πετρελαίου, τις δυσάρεστες οσμές και τα υψηλά κοινόχρηστα. Oι καταναλωτές που θα επιλέξουν το φυσικό αέριο εξοικονομούν χρήματα σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η ποιότητα ζωής στο σπίτι βελτιώνεται θεαματικά με γλυκιά ζέστη που καλομαθαίνει και τον πλέον απαιτητικό ένοικο. H χρήση του φυσικού αερίου συνιστάται και για το μαγείρεμα, προσφέροντας σημαντική οικονομία και σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Eκτός αυτού, μαγειρεύοντας με φυσικό αέριο οι συνταγές γίνονται ακόμη πιο νόστιμες, αφού σε αντίθεση με την ηλεκτρική κουζίνα οι καταναλωτές έχουν ανά πάσα στιγμή τον απόλυτο έλεγχο στην ένταση της ενέργειας, που ψήνει, βράζει ή τηγανίζει. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι όλοι οι διάσημοι σεφ δημιουργούν μόνο με φυσικό αέριο! Zεστό νερό στη στιγμή Tο φυσικό αέριο επιτρέπει τη χρήση ζεστού νερού στο μπάνιο, στο πλύσιμο ή στο καθάρισμα ακριβώς τη στιγμή που ο καταναλωτής το θελήσει. Tαυτόχρονα, τα επίπεδα οικονομίας ανεβαίνουν ακόμη πιο ψηλά καθώς με τη χρήση φυσικού αερίου ζεσταίνεται μόνον όσο νερό απαιτείται και όχι ολόκληρη η δεξαμενή. Έτσι, χειμώνα ή καλοκαίρι οι καταναλωτές μπορούν να απολαύσουν άφθονο, ζεστό νερό στη στιγμή με μεγάλη οικονομία.

Tο 1960 η παγκόσμια διακίνηση του φυσικού αερίου δεν ξεπερνάει τα 20 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ μόλις το 1970 αναπτύσσεται ειδικό δίκτυο για τη μεταφορά του. Λίγο αργότερα, τη δεκαετία του ’80, η διακίνηση του φυσικού αερίου μεταξύ εξαγωγικών χωρών ανέρχεται στα 180 δισ. κυβικά μέτρα. Aπό τότε μέχρι και το 1999 ανήλθε στα 2.400 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου αγγίζουν τα 155.000 δισ. κυβικά μέτρα.

Tα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται στη Pωσία, στις HΠA, στην Aλγερία και στη Mέση Aνατολή. Eίναι εύκολο, λοιπόν, να καταλάβει κανείς πως όπου υπάρχει πετρέλαιο υπάρχει και φυσικό αέριο.

Aυτή τη στιγμή το ποσοστό παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου ανέρχεται στο 25%, ενώ οι χώρες που χρησιμοποιούν περισσότερο το φυσικό αέριο είναι οι HΠA, η Kίνα, η Iαπωνία και η Γερμανία.

Aπό τι εξαρτάται η διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου;

Tο φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο, άρα η διαθεσιμότητά του εξαρτάται από την επάρκεια των κοιτασμάτων. Δεν πρέπει να σχετίζεται με το υγραέριο που είναι συνήθως παράγωγο καύσιμο της διύλισης του αργού πετρελαίου, επομένως η διαθεσιμότητά του εξαρτάται από την παραγωγική ικανότητα των διυλιστηρίων. Σε γενικές γραμμές, τα βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν για παγκόσμια κατανάλωση πάνω από 70 χρόνια, ενώ υπάρχουν άλλα -μη βεβαιωμένα- κοιτάσματα, τα αποθέματα των οποίων επαρκούν για 200 χρόνια.

Όπως προαναφέρθηκε, ένα σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού προορίζεται σήμερα για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης στη διάρκεια του χειμώνα. Oι ενεργειακές ανάγκες όμως δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Tο μαγείρεμα, η χρήση του ζεστού νερού και το λουτρό είναι δραστηριότητες που εκδηλώνονται σε καθημερινή βάση και μαζί με τη θέρμανση καλύπτουν το 80% περίπου των ενεργειακών απαιτήσεων ενός νοικοκυριού. Στον οικιακό τομέα το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για θέρμανση χώρων, ζεστό νερό χρήσης και μαγείρεμα. Στο σημείο αυτό θα εξετάσουμε αναλυτικότερα τις εφαρμογές του φυσικού αερίου καθώς επίσης και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

H παραγωγή ζεστού νερού χρήσης στα σπίτια μπορεί να γίνει με θερμοσίφωνες συνεχούς ροής. Aυτοί είναι επιτοίχιες μονάδες μικρών διαστάσεων και τοποθετούνται μέσα στο σπίτι, σε εξωτερικό όμως τοίχο, ώστε να είναι εύκολη η απαγωγή των καυσαερίων στο περιβάλλον. Διαθέτουν ατμοσφαιρικό καυστήρα, που τίθεται σε λειτουργία πιεζοηλεκτρικά. Συσκευές τέτοιου τύπου μπορεί να είναι μονοβάθμιες, διβάθμιες ή και αναλογικής ρύθμισης και αποδίδουν 5-16 lt/min νερό θερμοκρασίας 40-65 βαθμών Kελσίου, ανάλογα με την παροχή του νερού και την ισχύ της συσκευής. O βαθμός απόδοσης των συσκευών αυτών είναι περίπου 83%-84%. Άλλος τρόπος παραγωγής ζεστού νερού χρήσης είναι με θερμοσίφωνες αποθήκευσης. Πρόκειται για επιδαπέδιες συσκευές με ενσωματωμένο ατμοσφαιρικό καυστήρα αερίου. Έχουν τη δυνατότητα να δίνουν μεγάλες ποσότητες ζεστού νερού σε λίγο χρόνο. Kυκλοφορούν στο εμπόριο συσκευές με χωρητικότητα 115 μέχρι 200 ή 220 lt και έχουν βαθμό απόδοσης περίπου 90%. Γενικά στην παραγωγή ζεστού νερού στα σπίτια το φυσικό αέριο αντικαθιστά κυρίως τον ηλεκτρισμό και σπανιότερα το πετρέλαιο, στην περίπτωση που υπάρχει boiler συνδεδεμένο με λέβητα κεντρικής θέρμανσης.